Hoe zit een dramales in elkaar?
Over het algemeen worden dramalessen volgens een bepaalde opbouw gegeven. Je ziet grote verschillen tussen leeftijdsgroepen. We gaan u vertellen over de opbouw van een dramales en hoe u zelf een dramales kan gaan uitvoeren.

- De opbouw van een dramales
De opbouw van een dramales is per leeftijdsgroep verschillend. Bij kleuters kun je dramastukjes te stimuleren door objecten neer te zetten. Zet bijvoorbeeld een partytent neer als een klein podium. als je er dan nog een verkleedkist neer zet,
- - fasen dramales
- - spelvormen dramales
- - spelelementen dramales
- - dramalessen voor verschillende leeftijden
1. Fasen dramales
In een dramales zitten 5 verschillende fasen. De eerste fase heet de losmakingsfase. Tijdens deze fase laat je de kinderen even rondlopen op een muziekje of je laat ze even op de grond ontspannen. De tweede fase heet de concentratiefase. Tijdens deze fase probeer je de kinderen in te laten leven wie of wat ze gaan spelen. Het kan ook de introductie van een rol of ervaring zijn. Bij de derde fase ga je bezig met de individuele opdracht. Wat je in deze fase gaat doen, is dat je de kinderen voorbereid op het samen bezig zijn. Je laat ze dingen uitproberen en je laat ze hun rol kennen. De vierde fase gaat over de groepsactiviteit. Een groepsactiviteit komt niet altijd voor. Gedurende de groepsactiviteit laat je de kinderen hun voorstelling showen. Voordat je ermee begint, vraag je aan de kinderen of ze stil willen zijn, en alleen mogen lachen als het comisch bedoelt is, dus niet als er iets fout gaat. De laatste fase van een dramales is de evaluatie. Tijdens de evaluatie vraag je aan de kinderen hoe het ging. Ook vraag je wat de kinderen in de voorstellingen zagen.
2. Spelvormen dramales
Als je bezig gaat met een dramales, oefen je vaak met spelvormen. Het is niet alleen leuk voro de kinderen, maar ze kunnen er ook nog dingen van leren! Spelvormen zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn drie verschillende spelvormen. Spelvormen vanuit taal, beweging en vanuit dramatisch spel. Bij spelvorm vanuit taal kan je spelletjes doen die gaan over klanken, gesprekjes en voordragen. Je zou een woord kunnen verdelen in letters. Je zegt die letters voor en de kinderen moeten raden welk woord het is. Bij een spelvorm vanuit beweging ga je bezig met pantomime en tableau. Als je ervoor kiest om met pantomime bezig te gaan, mogen de kinderen niet praten! Het doel is om hun non-verbale communicatie te bevorderen. De kinderen moeten het echt gaan uitbeelden met hun lichaam, dus ze mogen niet proberen het woord te gaan 'tekenen in de lucht'. Als je voor een tableau kiest, wil dat zeggen dat ze een levend schilderij gaan maken. Het is dan belangrijk dat de kinderen stil staan zodra de 'foto' is genomen (de foto neem je door in je hand te klappen).
https://www.youtube.com/watch?v=BDfFdqIl2FY
3. spelelementen dramales
Je kunt bij drama-activiteiten vragen gebruiken om een situatie te verbeelden. Er zijn 5 van die spelelementen en ze bestaan allemaal uit een vraag:
- Wie doet iets?
Wat doet het personage?
Wanneer gebeurd het?
Waar speelt het zich af?
Waarom doet dat personage het?
4. Dramalessen voor verschillende leeftijden
Bij het geven van dramalessen let je zoveel mogelijk op een goede opbouw en de spelelementen. maar onthoud: het plezier van de kinderen staat op plek 1!
Drama met kinderen van 1 tot 4 jaar:
Met deze kinderen kun je heel goed 'jabbertalk' doen. Je bent als het ware een fantasieverhaaltje aan het vertellen wat niet iedereen begrijpt. Jonge kinderen vinden het heel erg leuk om te spelen met klanken en intonatie. De spelelementen moet je rustig gaan opbouwen. Je leest bijvoorbeeld eerst een verhaaltje voor.
Drama met kinderen van 4 tot 6 jaar:
Tijdens het spelen gaan deze kinderen zo in op hun spel, dat ze het bijna geloven. de verbeeldingskracht bij deze kinderen is nog heel sterk. Kleuters zijn heel goed in het nadoen en imiteren. Ze zijn zich bewust van hun eigen lichaam, wat een enorm voordeel is bij het ontwikkelen van dramatische vaardigheden. Het is goed om dramalessen overzichtelijk te houden. Je legt neit te lang uit en doet dignen voor. Per les komt er maar één onderwerp aan bod.
Drama voor kinderen van 6 tot 9 jaar:
Kinderen van deze leeftijd worden zich veel meer bewust van hun omgeving en eventueel publiek. Het kind is in een fase waarbij het heel erg bezig is met het verfijnen van hun creativiteit en leert flexibel te denken. De kinderen zijn altijd onbevangen en vrij tijdens de lessen. Ook hebben ze geen last van drempels bij het spelen en laten hun fantasie nog de vrije loop. Je vraagt ook aan de kinderen of ze weten waar ze mee beazig zijn. Dat doe je door de 5 'W's'. wie, wat, waarom, wanneer, waar.
Drama voor kinderen van 10 tot 12 jaar:
Bij kinderen van deze leeftijd merk je dat ze zich bewust zijn van zichzelf en hun omgeving. Als er een veilig klimaat is, kan de sociale interactie geweldig verlopen. Drama kan een mooie brug vormen voor deze leeftijdsgroep tussen enerzijds de groei naar volwassenheid en anderzijds het kind zijn.